Corinas Blogg

Direktlänk till inlägg 27 juni 2017

God Morgon

Av Corina - 27 juni 2017 07:23

 

Bronkiektasier – förstorade luftrör

 

Bronkiektasier innebär att delar av luftrören, de så kallade bronkerna, är förstorade. När du har bronkiektasier bildas det mycket slem i luftrören som du med tiden kan få svårt att hosta upp. Det finns behandling som lindrar besvären.

 

Symtom

Om du har bronkiektasier är det vanligt att du

  • får mycket slem i luftrören
  • hostar blod och slem
  • lätt blir andfådd.

När ska jag söka vård? 

Om du misstänker att du har bronkiektasier bör du kontakta en vårdcentral.


Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Behandling

Du kan inte bli av med bronkiektasier, men det finns behandling som lindrar besvären.  

Du kan få hjälp av en fysioterapeut eller sjukgymnast med andningsövningar för att få upp slem. Om du får en bakterieinfektion i luftrören eller lungorna kan du behöva antibiotika. 

Vad är bronkiektasier?

Bronkiektasier innebär att delar av luftrören, de så kallade bronkerna, är förstorade. Orsaken är att vävnaden mellan luftrören har skrumpnat. Med tiden blir luftrören slappare och mer utvidgade och flimmerhåren som hjälper till att få bort slem fungerar sämre. Det gör att det blir svårare att hosta upp det slem som bildas.

Det är ovanligt att ha bronkiektasier. De kan antingen vara medfödda eller utvecklas hos äldre barn eller vuxna som har haft upprepade luftrörsinfektioner. De kan också utvecklas vid olika lungsjukdomar, till exempel KOL eller lunginflammation. Du kan även få bronkiektasier vid vissa sjukdomar som ger ett nedsatt immunförsvar. 

Ökad risk för infektioner

Om du har bronkiektasier samlas det mycket slem i luftrören. Det gör att du lättare får bakterieinfektioner i luftrören och lungorna. För att dina besvär inte ska öka är det viktigt att du får behandling för infektionerna.


 

Ni undrar säkert varför jag börjar med den texten denna dagen. Och jag ska förklara naturligtvis.

Detta är en sjukdom som min make drabbats av och det är inte roligt för fem öre. Det är jobbigt att höra honom hosta som han gör, dygnets alla timmar och höra hur andfådd han blir hela tiden. Och ingenting kan jag göra för att lindra detta heller.

Han ska på sjukhuset nu på torsdag igen och kanske kan han få någon form av lindring i alla fall.

 

Annars är det bara bra. Bättre väder hade väl varit önskvärt men klaga hjälper ju inte. Får passa på att göra annat  medan jag väntar på bättre väder.

Dottern jobbar några tillfällen, med att klistra etiketter på ciderflaskor. Ger lite fickpengar i alla fall under sommaren. Sedan bär det av upp till Luleå och F21 för en kurs i 14 dagar. Efter detta kan det bli aktuellt med att jobba lite som målare ett tag innan skolan tar vid igen.

Sonen börjar jobba den 3 Juli.......hur länge vet vi inte men ett tag i alla fall under sommaren.


   

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Corina - Lördag 9 mars 06:31

  Fy för den lede vilken vecka det har varit ! Måndag släpa iväg maken till ögon för kontroll. Gick bra, inga diabetesförändringar. Sedan jobbade jag tisdag förmiddag. Tisdag kväll får maken feber och frossa. Med det startade sålunda veckans...

Av Corina - Lördag 24 feb 08:21

    Några dagar sedan jag skrev nu. Har inte riktigt haft orken. Måndag var jag ledig och tisdag jobbade jag kväll till 20.30.  Men innan jag startade min kväll hade jag ett besök på kvinnokliniken. Där konstaterades att det behövs en orden...

Av Corina - Måndag 19 feb 07:21


  Måndag och ledig efter ännu en arbetshelg. Förflutit ganska lugnt, både på jobbet och hemma faktiskt. Olyckligtvis har vi inte kunnat få ner makens säng från vinden som jag röknat med. Han jag tänkt fråga om hjälp ligger sjuk. Maken får fo...

Av Corina - Fredag 16 feb 07:34


  Fredag och morgon ännu en dag. Blir korta nätter när man jobbar till klockan 22 då man inte kan sova länge på morgonen. Trött var jag redan igår efter en sämre natt och inte är jag då piggare denna dagen :) Och jobbar till klockan halv nio den...

Av Corina - Torsdag 15 feb 10:13

  Ännu en torsdag. Jobbar 16 till 22 idag.  Bara sex timmar kan man tycka men jag är in i märgen trött innan jag börjar jobba. Dels sover jag sedan tidigare synnerligen dåligt och nu har jag maken dessutom som kan behöva hjälp även på natten m...

Presentation

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Senaste kommentarerna

Tidigare år

Fråga mig

12 besvarade frågor

Gästbok

Vädret hos mig

Väder Långviken

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2017 >>>

Arkiv

Besöksstatistik

RSS

Sök i bloggen

Jag Finns På Facebook


Skapa flashcards