Corinas Blogg

Direktlänk till inlägg 6 juni 2013

Ska äldrevården läggas ned ?

Av Corina - 6 juni 2013 10:23

Umeå Kommun håller på att lägga ner äldrevården !

Finner det väldigt tragiskt att Umeå Kommun drar in ännu mera på äldrevården. Sedan länge haltar denna biten i Kommunen. Och lika fullt går man ut med att vi ska ha landets bästa äldrevård redan 2015.

Kan bara konstatera att detta är en totalt omöjlig uppgift när man hela tiden väljer att spara inom äldrevården eftersom man valt att lägga pengarna på totalt onödiga saker som invånarna inte vill ha !

Kulturhuvudstadsåret slukar massor, vad man än väljer att påstå. Så är det.

Man väljer att göra gigantiska satsningar på bland annat kvinnohistoriskt museum och badhus innan det finns pengar till detta ! Man bygger om hela Umeå stad utan att fundera över vart pengarna ska tas !!

Och tjänstemännen har mage att föreslå mera besparingar bland annat inom äldrevården. Detta är verkligen skrämmande. Kan konstatera att beslutsfattarna inte har en aning om hur saker och ting fungerar inom denna verksamhet. Dom sitter på sina kontor och stirrar i sina papper och på sina dataskärmar utan att ha en aning om hur det är att verkligen befinna sig på golvet.

Skulle vilja se dessa beslutsfattare och tjänstemän sköta denna verksamhet med de resurser som finns idag. Jag kan ställa min tjänst till förfogande under en veckas tid så får dom komma och sköta mitt arbete. Och sedan vill jag se dom efter arbetet också när dom ska åka hem och ta hand om hemmet och familjen också ! För jobbar man med detta gebit ska man inte ha någon familj egentligen. Kommunen kanske borde se till att deras anställda på golvet är ensamstående utan barn och ansvar så dom kan ägna hela sitt liv åt enbart att arbeta och sova !

Jag har snart arbetat 30 år inom äldrevården i Umeå, först i landstinget och sedan åt kommunen. Och inte har det blivit en enda förbättring under dessa år. Det går hela tiden utför med äldrevården. Det är en skam att kalla det för vård över huvudtaget faktiskt för idag handlar det enbart om förvaring av våra äldre ! Det är den krassa sanningen som högsta vederbörande vägrar se ! Eller snarare, har aldrig sett eftersom dom helt enkelt inte ens bryr sig om verkligheten utan stirrar blint på några siffror på ett papper.

Men en vacker dag sitter dom där, gamla och sjuka ! Vem ska ta hand om er ? Vem ska hjälpa er att gå på toaletten, att få i er maten när ni inte kan äta själva, att få i er vätska när ni inte har förmågan att dricka själva ? Vill ni bli sittande i en rullstol hela dagen utan meningsfullhet ? Ständigt se någon rusa fram utan att ha tid att stanna och lyssna på vad du vill ? Ständigt få höra att du får vänta en liten stund eftersom det är fler som inte fått komma upp ännu och det är snart lunch !!

För sanningen är att många får ligga till framemot lunchen, ibland får dom ligga till efter lunchen till och med. Än så länge får dom duscha en gång i veckan men frågan är hur länge den rättigheten får finnas kvar ? Toalettbesök.....nja du har ju blöja eller hur ?? Komma ut i friska luften ? Nja, det får bli en annan dag eftersom vi är för kort om folk idag.

Städning.....den biten är det första som får stryka på foten. Den ska utföras var fjortonde dag men inte blir det gjort alla gånger. Allt som oftast vill jag inte ens kalla det städning utan det blir en form av sanering till sist eftersom det till slut är så skitigt så man bara måste !

Man väljer att plocka bort städerskorna och lägga till ytterligare städning på personalen samtidigt som man drar in på personalen ! Mera jobb på mindre personal.....och det gror igen allt mera eftersom tiden helt enkelt inte räcker till.

Och vilka får stå där med hundhuvudet när anhöriga klagar ? Inte är det då beslutsfattarna och tjänstemännen i alla fall ! Nej där står personalen och får ta smällen med arga anhöriga som ifrågasätter den uteblivna insatsen !

Många är de sömnlösa nätterna då man funderar över hur man ska orka en dag till ! Ska man orka kravla sig upp och jobba ännu en dag eller ska man sjukskriva sig ? Det tar emot att anmäla sig sjuk eftersom kollegorna då drabbas ännu hårdare eftersom det inte finns vikarier att ringa ut. Ofta får kollegorna då antingen gå kort eller jobba extra pass eftersom jag är sjuk ! För titt som tätt orkar kroppen helt enkelt inte med, man måste helt enkelt stanna hemma för att ladda om batterierna.

Och vilka är det som drabbas ? Jo våra äldre naturligtvis, vilka annars ? Det är ju dom som blir utan insatser i slutänden. Det är ju dom som blir sittande vid ett bord i dagrummet utan att man hinner ens sitta ner och umgås med dom. Man gör det allra nödvändigaste, dom är hela och rena, får mat och dryck......men det andra då ? Det där med att komma ut, aktiveringen ?? När ska vi hinna det då ??

Så våra beslutsfattare och tjänstemän är välkomna att delta i denna cirkus. Ni får gärna jobba för mig en vecka, sedan kan vi prata mera i ärendet. Ganska säker är jag på att detta kommer aldrig att hända eftersom vården av våra äldre inte är värt ett vitten ! Våra äldre är inte värda ett värdigt liv de sista åren de har, dom ska bara förvaras och betala för sig !


Jag har skrivit tidigare om detta och jag kommer att fortsätta med det också eftersom jag ser ständiga försämringar ! Kommunen har vad dom än säger inte en fungerande äldrevård idag. Och det rullar på enbart på grund av personalen som gör sitt yttersta eftersom vi har ett samvete ! Vi bryr oss om våra brukare så är det men till vilket pris ? Jo till priset av vår egen hälsa !


 

 
 
Spanaren

Spanaren

6 juni 2013 15:50

Erkänner att det är för varmt att läsa det du skriver *skäms* Vet att det är viktigt att läsa men kanske sen ;.)
Ha en bra dag min fina vän/ kram

http://spanaren55.bloggplatsen.se

 
Ruth

Ruth

6 juni 2013 16:31

Jag finner inte orden, hur har det blivit/hur kommer det att sluta? Du har skrivit så himla bra så skicka in detta till tidningen så kanske du gör ännu en god gärning för äldrevården.
Kram vännen.

http://bernamis.bloggplatsen.se

 
Inger Maryissa

Inger Maryissa

6 juni 2013 17:27

Ja, man blir så ledsen över hur det har blivit inom äldrevården och fasar för den dag när jag själv kommer att behöva hjälp
Har själv jobbat inom hemtjänsten många år sedan, och redan då började de dra in på personal p.g.a att som det hette de skulle sparas...
vilket naturligtvis gick ut över de äldre och även oss personal som slets ut
och värre har det säkert blivit nu, eftersom de som styr och bestämmer inte gjort någonting för att göra det bättre
Kram

http://ingermaryissa.bloggo.nu

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Corina - Fredag 18 okt 08:25

      Fredag igen då och ännu en arbetshelg stundar. Morgonen är grå och trist även denna dagen men med någon plusgrad. Marken är täckt av löv i olika nyanser. Första snön kom och försvann lika snabbt som vanligt.   Hade veckans lediga d...

Av Corina - Söndag 13 okt 15:11

  Jepp, blev ingen morgonblogg idag men tar bilden från morgonen ändå.   Vaknade med vitt landskap denna morgonen.   Är nog dags att byta tassar på bilen nu. Familjen två andra bilar har vintertassar men min har fortfarande sommartassarna...

Av Corina - Lördag 12 okt 07:33

  Lika bra att säga God morgon. Sova går ju ändå inte. Varit vaken stor del av denna natten av någon anledning. Strax före kl 06 gav jag helt sonika upp och kravlade mig ur sängen. Vädret är grått och någon enstaka plusgrad denna dagen. Make...

Av Corina - Torsdag 10 okt 07:56

  Torsdag då. Ännu en arbetsdag, även denna med start kl 12. Jag har rätt många arbetskvällar framöver nu. Blir så vissa schemaperioder. Men kvällarna är helt ok att jobba kan jag tycka även om familjen blir lite eftersatta om man säger så. ...

Av Corina - Onsdag 9 okt 08:01

  Solig men kall morgon idag. Däckbyte kommer allt närmare. Kan nog bli under helgen.   Jobbdag är det denna dagen med start kl 12. Ska nog gå det med.     Tänk vad en dum kommentar kan etsa sig fast ibland även om man skakar av sig...

Presentation

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Tidigare år

Fråga mig

12 besvarade frågor

Gästbok

Vädret hos mig

Väder Långviken

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Arkiv

Besöksstatistik

RSS

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ Corinas Blogg med Blogkeen
Följ Corinas Blogg med Bloglovin'

Jag Finns På Facebook


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se