Corinas Blogg

Alla inlägg under oktober 2011

Av Corina - 3 oktober 2011 17:45

Så var man ledig två dagar igen  .


Idag har vi haft en helt fantastisk dag, underbart väder med sol och värme. Hann med en promenad på eftermiddagen innan maten skulle fixas till familjen. Min vana trogen så tog jag med min kamera.


                       

Har använt både mitt vanliga objektiv och mitt makroobjektiv på promenaden. Man kan få rätt skapliga vyer med makron faktiskt :)


              Min promenad tog sin lilla tid. Tycker om att stanna upp ordentligt när jag liks stannar upp. Se mig runt, välja fotoobjekt och liknande. Och idag bytte jag objektiv dessutom vilket tar en extra stund :) Sedan så går jag inte så vansinnigt fort när jag inte går med stavarna heller. Mina fötter och höfter vill inte ha så hög fart :)


Nu blir det lite lugn och ro resten av kvällen hade jag tänkt mig. Kanske peta lite med kameranoch fota mina idag inköpta blommor :)  Om detta lyckas kommer bilder i morgondagens blogg.


Vi ses             

Av Corina - 3 oktober 2011 05:40

Ny dag ny vecka och ny arbetsdag. Kolsvart ute fortfarande. Jag har fått mitt morgonkaffe så snart bär det av till arbetet för min del.


Sedan idag ska jag klura på fler inlägg under min kategori Historia. Finns mer kvar i boken om Anumark att delge er. Men det tar sin tid att skriva :) För min del är det en mycket trevlig läsning.


Ska ta en sväng och se om jag kan köpa hem lite snygga blommor också och testa olika saker med min kamera igen. Här hemma börjar blommorna faktiskt ta slut :) Ska testa att göra någon egen bakgrund, man kanske kan använda en gammal kartong som man klär med antingen tyg eller servetter i olika färger.....hm tål att fundera över :) Någon typ av egentillverkad liten hemmastudio funderar jag över. Får se vad jag kan hitta på......


Fått kontakt med den som sköter hemsidan för Anumark också. Trevligt.....det var ju ett tag sedan man hade kontakt med någon hemifrån byn om man säger så. Vissa blir kvar och vissa söker sig ut i världen.....fast jag kom mig ju inte så långt :)

Vi tar en liten kul bild på morgonen, liknar en snabel tycker jag, elefanten var för stor och hamnade utanför bild :)


Ses senare idag. Kram till er alla !     

Av Corina - 2 oktober 2011 16:54

Så var dagens arbete avklarat. Jag har kommit hem och fått i mig middag också. Är jag och sonen hemma, maken och dottern är och tittar på fotboll just nu. Sedan skulle dom äta hamburgare innan dom kom hem.

Arbetsdagen har avlöpt utan problem. Hunnit skura upp lite hjälpmedel som ska återställas till hjälpmedelscentralen idag. Känns verkligen bra att ha det gjort ! Inget speciellt roligt arbete men det måste ju dock göras trotts allt :)

Imorgon är det måndag och ny arbetsdag igen.


                    Lite rödklöver såhär på höstkanten. Dom blommar länge och är vackra tycker jag. Som variation till mina otaliga foton på pelargonior :)


           Blåklockan är väl en rätt söt blomma den med :) Nu är det ju snart slut på sommar blommor så man får passa på att njuta medan man kan.

 

       

Har liksom hakat upp mig lite på blommor. Men blommor gör mig glad så varför inte njuta av dessa medan de blommar ?     Lite synd att jag inte hade mitt objektiv under sommaren kan man tycka men det kommer väl fler chanser får jag verkligen hoppas ! Och så kan man ju köpa hem någon bukett och föeviga också.....kan ju bli fint det med. Får nog göra det, kanske imorgon.


Ha en fortsatt härlig söndag !


Vi ses 

Av Corina - 2 oktober 2011 05:46

Jag funderar för närvarande på hur det kan komma sig att när en del arbetar är det alltid så mycket att göra. Man hinner inte med allt enligt deras utsago.

Finner detta fenomen intressant faktiskt. När så andra arbetar så hinns allt med oavsett om det nu dyker upp oförutsedda uppgifter också.


Vad är det som gör att det alltid är på detta sätt egentligen ? Handlar det om prioriteringsproblem eller vad ? Detta är inget nytt fenomen, det har funnits lika länge som jag har funnits ute på arbetsmarknaden och det förekommer med all säkerhet inom många brancher skulle jag tro.


Men det tenderar att skapa irritation när det inträffar. Det som inte hinns med lämnas över på nästa grupp som kommer och ska arbeta. Dom ska utföra sitt eget arbete plus det arbete som blivit "över" sedan förra gruppen arbetade.


Om det inte beror på prioriteringsproblem, vad beror det på isåfall ? Jag vill inte tro att det handlar om lathet, bekvämlighet ! Eller finns den biten med också ?


Ett återkommande fenomen är det trotts allt som tenderar att skapa stora irritationer när det inträffar, gång om annan om man säger så.

Kan man klassa det som arbetsmiljöproblem ? Ska skyddsombundet ta tag i detta och anmäla........för om man hårddrar det hela så blir ju arbetsbelastningen onormalt hög för dom som ska ta hand om det som inte blivit gjort plus det man är ålagd att göra själv.....om ni nu hänger med i min tankegång ?


Tål att tänkas över.... eller hur ? 


Ha en fortsatt trevlig .....hm få se nu......söndag är det va ?


Vi ses

Av Corina - 2 oktober 2011 05:15

Helena berättar vidare att ladugårdsarbetet var kvinnoarbete. Karlarna rensade endast gödselrännan.....i bästa fall. Man handmjölkade men sista åren hade dom mjölkmaskin. Man använde den egna mjölken och det som man inte gjorde av med sålde man således till mejeriet och köpte smör därifrån.

Kylskåp fanns inte utan man hade jordkällare och behövde man extra kyla utnyttjade man vattukällaren. Mjölken blev väl avkyld där nere :)


Farmor Helena följde med intresse älgjakten i Anumark. Maken Peder jagade lite av varje. Fast första tiden Helena bodde i byn fanns där ingen älg.

Hon själv plockade bär, mycket lingon blev det. Hon brukade sälja på torget även om hon upplevde det som lite genant att stå där och sälja :)


Ibland körde hon häst själv, som den gången dottern Sonja skulle kristnas som det hette då. Peder hade annat för sig den gången. Inga stora cermonier, bara att åka till prästen och få namnet och få det inskrivet. Inga dopvittnen och inga Gudföräldrar heller. Detta var våren 1923.


Helena var sekreterare i missionsföreningen i hela 44 år ! Det var symöten med sång var fjortonde dag på vintern. Handarbetena sattes sedan på auktion på årsmötet. Både karlar och kvinnor var med.


På frågan om hon hade några väninnor så svarar Helena jodå.....Frida Eriksson här i byn, Johanna Holmgren...mamma till Sigfrid Holmgren som också har en del att berätta som jag kommer att skriva om. Signe Sandberg nämner hon också och henne kommer jag mycket väl ihåg. Hon var så krokig i ryggen att hon gick som ett V men en snäll tant var det :) Hildur Berggren pratar hon också om, Helenas svägerska. Tant Hildur kommer jag också mycket väl ihåg. Hennes och morfars sång i bönhuset är det säkert många som lagt på minnet. Det var nog bara dom som hördes :) Och inte att förglömma, Elma Lindqvist hennes andra svägerska, gift med Arvid som jag ska komma till vid senare tillfälle. Helena och Elma umgick flitigt eftersom dom bodde grannar. Elma och Arvid kommer jag väl ihåg båda två, farbror Arvid var en snäll gubbe :) Faster Elma var kanske lite barskare men snäll i alla fall....... 


Här slutar intervjun med Helena Nordström (1893-1992)

Av Corina - 1 oktober 2011 07:46

Under kategorin Historia hittar ni mina inlägg om min hemby och kanske lite annat historiskt också så småningom. Hoppas ni ska få en trevlig läsning. Uppgifterna som jag använder finns i boken om Anumark som kom ut 1992 tror jag det var.


Idag arbetar jag, 12 - 20.30 står det på schemat. Detta ska väl gå bra som vanligt.

Igår kväll hade jag en lugn kväll här hemma tillsammans med barnen och katten. Gubben var borta hela kvällen. Jag och dottern fick titta på NCIS helt i fred :) Dottern somnade i saccosäcken ganska tidigt och själv somnade jag i soffan runt kl 22 :) Vaknade strax innan maken kom hem .......


  Flitig som en myra......var kommer detta uttryck från egentligen ? Jag förstår vad som syftas med detta självklart. Myrorna är ju verkligen flitiga. Men var och när uppstod uttrycket ?

Får testa att googla och återkomma.

Ha en härlig lördag.


Vi ses   

Av Corina - 1 oktober 2011 07:30

Helena som hette Markström som ogift föddes 1893 i Sävar.  1914 gifte hon sig med Peder Nordström och flyttade till Anumark. De fyra första åren bodde de på svärfaderns Isak Petter Nordströms hemman.

Jag har själv aldrig träffat Peder, hennes make eftersom Helena blev änka redan 1954. Min mamma var då 10 år gammal. Så småningom flyttade farmor Helena till dottern Sonja på Berghem.


Helena gav intervjun för boken om Anumark våren 1991, då var hon 98 år. Året efter, 1992 dog farmor Helena.


Hon berättar att dom gifte sig i Isak-Petter Nordströms hem en lördag i April. Och bröllopet höll på i två dagar, som var brukligt på den tiden. Det började med att man tog hem en kocka, den dom anlitade var från Teg. Hon stannade ett par dagar för att laga mat och baka för två dagar.

Helena tror sig minnas att det var 40-50 gäster på deras bröllop. Efter vigseln bjöds på alkoholfritt vin.

Brudfolket satt i mitten vid måltiden och de övriga fick sitta som dom ville, ingen bordsplacering.

Efter måltiden var det dans till dragspel. Man dansade en tre fyra timmar och efter det gick man och lade sig. De som var från by gick hem och de utbyssa fick ligga i olika gårdar.  

På morgonen gick brudparet runt i de olika gårdarna där dom hade gäster och bjöd på kaffe, fikabröd och smörgåsar. Dom hade hjälp av en uppasserska.

När dom gick runt på morgonen hade Helena en svart klänning men bröllopsklänningen var i ett vitt, tunt ylletyg med släp. Helena bar även slöja och en guldkrona. Klänningen var sydd av Frida Eriksson i Anumark. Kronan och slöjan lånades i stan.

Tyget kostade ca 1.50 per meter och sömmerskan tog 3 kr för att sy klänningen. 


Det var vad Helena berättade om hennes bröllop. Helena fick tre barn, två flickor och en pojke. Ester, Sonja och Stephen. Farmor Helena överlevde två av sina barn med råge......jag kommer ihåg när min morfar Stephen gick bort, ganska hastigt. Det tog hon rätt hårt och tyckte att det ändå kunde ha fått vara hon istället. Och det får man ju förstå.

Helena var fantastisk på alla sätt.....julklappar skulle det vara och det till alla. Och vi hann ju bli rätt många barn, barnbarn, barnbarnsbarn osv genom åren. Men ingen glömdes bort, gåvorna var ofta nyttigheter typ stickade sockar eller någon handduk men också någon karamellpåse slank med också. Jag kommer ihåg att jag fick en karamellpåse ett år plus en tandborste  :)  Och det skulle rimmas på paketen.....hon var duktig på det långt upp i åren.

Och aldrig att hon förfasade sig över hur ungdomen klädde sig......det ska ju så vara numera var ofta hennes svar om man frågade :)


Återkommer med mera som farmor Helena berättat i ett annat inlägg.


Vi ses 

Presentation

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Senaste kommentarerna

Tidigare år

Fråga mig

12 besvarade frågor

Gästbok

Vädret hos mig

Väder Långviken

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Arkiv

Besöksstatistik

RSS

Sök i bloggen

Jag Finns På Facebook


Skapa flashcards